Slotmaskinens historia

Slotmaskinernas historia är lika lång som intressant. Dagens slotmaskiner är oerhört avancerade med sina blinkande ljus, animationer, ljudeffekter, bonusspel och allt annat som bidrar till att göra spelupplevelsen komplett. När man spelar på slots idag så kan man tro att de alltid har sett likadana ut, men faktum är att det är väldigt stor skillnad att se dagens slotmaskiner mot att se dåtidens spelautomater.

Historien började i en källare

Man kan säga att slotmaskinens historia började i en källare i San Fransisco redan i slutet av 1800-talet. Det var den tyske mekanikern Charles Fey som skapade den första riktiga slotsmaskinen. Han kallade den för Liberty Bell. Det var en koloss på 50 kg som hade tre hjul med symboler av exempelvis spelkort och dollartecken och så fanns där också symbolen Liberty Bell som var den som gav vinsterna.

Ökad konkurrens

Det dröjde inte länge förrän slotmaskinen Liberty Bell blev väldigt populär, ja snarast en storsuccé. Folk från alla håll och kanter ville köpa Feys spelmaskin. Men han hann inte tillgodose den höga efterfrågan som uppstod och därför dök konkurrenterna snart upp eftersom de såg vilken vinstpotential som fanns i att utveckla spelautomater. Charles Fey byggde också en annan slotmaskin, tillsammans med Herbert Mills från Chicago. Det var 1908 som de tillsammans skapade The Operator Bell, en spelmaskin som fick stor popularitet i och med att de ställdes ut på salooner, bowlinghallar och cigarraffärer. Denna spelmaskin var den första som använde sig av fruktsymboler.

Elektronik och automatik

Spelmaskinerna fortsatte därefter att utvecklas. År 1963 kom exempelvis den första elektromekaniska slotsmaskinen som fick namnet Money Honey. Den kunde betala ut upp till 500 mynt helt automatiskt och det innebar att spelaren kunde spela en längre tid utan avbrott. Tidigare var man tvungen att uppsöka någon ansvarig som kunde betala ut vinsterna manuellt. I slutet av 1980-talet började man använda mikrochips i spelautomaterna och eftersom spelmaskinerna nu blivit så tidsmässigt effektiva kunde man också sänka insatsnivåerna på slots spelen, vilket ökade populariteten ännu mer för slotsen. Sedan dess har slots utvecklats ännu mer och dagens teknologi innebär oändliga möjligheter, inte minst på nätet där man också kan spela mot andra spelare eller spela med chans att vinna extremt höga jackpots.